Mechanizmy uruchamiane przez immunoterapię alergenową – stan wiedzy na 2018 r. - Jutel, Marek; Gajdanowicz, Paweł (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Immunoterapia alergenowa (AIT) swoistym alergenem jest obecnie jedynym sposobem leczenia przyczynowego chorób alergicznych. Skuteczność AIT została potwierdzona dla alergii wziewnych oraz łagodnych i umiarkowanych postaci astmy. Immunoterapia alergenowa modyfikuje szereg funkcji komórek Th2, Treg, Breg, ILC (i innych), które biorą udział w patogenezie zapalenia alergicznego. Dwoma najczęstszymi rodzajami AIT są immunoterapia podskórna i podjęzykowa. Aktualne wytyczne sugerują 3-letni czas trwania AIT dla osiągnięcia pożądanych efektów terapeutycznych.