Test prowokacji dospojówkowej alergenem - Jędrzejczak-Czechowicz, Monika; Kowalski, Marek L. (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Test prowokacji dospojówkowej alergenem ma zastosowanie w diagnostyce sezonowego alergicznego zapalenia spojówek i całorocznego alergicznego zapalenia spojówek, a także w wybranych przypadkach wiosennego zapalenia rogówki i spojówek oraz atopowego zapalenia rogówki i spojówek. Test prowokacji dospojówkowej alergenem jest przydatnym narzędziem w ocenie specyficznej odpowiedzi spojówkowej u pacjentów z dodatnim wywiadem w kierunku chorób alergicznych narządu wzroku i z ujemnymi wynikami SPT lub sIgE. Wykorzystuje się go w alergii wieloważnej (wybór najbardziej istotnego alergenu stanowi podstawę rozpoczęcia immunoterapii w sezonowym alergicznym zapaleniu spojówek oraz całorocznym alergicznym zapaleniu spojówek). Na bezpieczeństwo testu prowokacji dospojówkowej alergenem składają się odpowiednie warunki jego przeprowadzenia oraz wnikliwa ocena przeciwwskazań.