Donosowa prowokacja aspiryną lizynową - Kupczyk, Maciej (Alergologia Polska - Polish Journal of Allergology, 2018)
Test prowokacji kwasem acetylosalicylowym (aspiryną) u osób z chorobą dróg oddechowych zaostrzaną przez ten lek jest wartościową metodą potwierdzenia rozpoznania schorzenia. Test prowokacji donosowej aspiryną lizynową cechuje się stosunkowo wysoką swoistością i dobrym profilem bezpieczeństwa. Sposób przeprowadzenia prowokacji z podaniem jednorazowej dawki aspiryny lizynowej jest wzorowany na procedurze donosowej próby prowokacji alergenem.