Medyczno-społeczne i prawne aspekty opieki nad dzieckiem - Tytuła, Andrzej; Jasztal-Kniażuk, Anita; Błaszkiewicz, Paweł Szczepan; Kulbaka, Ewa; Bartosik, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
Opieka nad dzieckiem to zagadnienie, które należy rozpatrywać na poziomie kilku płaszczyzn uwarunkowanych sytuacją rodzinną, społeczną oraz zdrowotną dziecka. Wśród wybranych aspektów opieki nad dzieckiem, których znajomość stanowi integralny element praktyki pielęgniarskiej, należy wymienić aspekty medyczno-społeczne oraz prawne. Pielęgniarka jako profesjonalista wykonuje zawód, opierając się na zapisach ustawy z 15 lipca 2011 r. o zawodach pielęgniarki i położnej, podejmując szereg działań służących należytej jakości realizowanych przez nią świadczeń, oraz ponosi pełną odpowiedzialność za realizację świadczeń, które pozostają w gestii jej kompetencji zawodowych. Z tego względu aktywność zawodowa pielęgniarek poddawana jest ustawicznym ocenom wynikającym z norm zawartych w kodeksach deontologiczno-etycznych oraz aktach prawnych regulujących obszar praktyki zawodowej. Przedmiotowa ocena zawsze ma oddźwięk społeczny, a podejmowane przez pielęgniarkę decyzje rodzą określone skutki w zakresie odpowiedzialności prawnej, karnej, cywilnej, materialnej, zawodowej i etycznej. Celem pracy jest zwrócenie uwagi na fakt, że wykonywanie zawodu pielęgniarki w kontekście sprawowania opieki nad dzieckiem, niezależnie od formy aktywności zawodowej, rodzaju i miejsca udzielanych świadczeń zdrowotnych, niesie za sobą konieczność pełnej świadomości medyczno-społecznych oraz prawnych aspektów opieki nad dziec-kiem. Aspekty te w kontekście opieki nad dzieckiem przedstawione zostały na przykładzie obszarów, które od kilku lat pozostają przedmiotem burzliwych dyskusji wśród przedstawicieli środowisk medycznych, ruchów społecznych, mediów i opinii publicznej, tj. kontroli prewalencji wszawicy głowowej, szczepień ochronnych, a także udziału pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej w procesie leczenia dzieci przebywających w miejscu zamieszkania, którym zaordynowano antybiotykoterapię w drodze iniekcji. W tym celu wykorzystano metodę systematycznego przeglądu piśmiennictwa, w tym aktów prawnych, oraz doświadczenia własne w obszarze udziału pielęgniarki w realizacji świadczeń zdrowotnych, które zgromadzono dzięki danym dostępnym w Okręgowej Izbie Pielęgniarek i Położnych w Lublinie.