Trądzik różowaty – postacie kliniczne i leczenie - Czarnecka, Anna; Tymicka, Jolanta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2005)
Trądzik różowaty jest stosunkowo częstą, przewlekłą dermatozą, dotyczącą osób w wieku dojrzałym. Etiopatogeneza choroby jest złożona i nadal nie w pełni wyjaśniona. Ostatnio największą rolę przypisuje się zjawiskom immunologicznym i zaburzeniom naczynioruchowym. Rozpoznanie trądziku różowatego opiera się głównie na kryteriach klinicznych. W pracy przedstawiamy postacie kliniczne trądziku różowatego oraz aktualne poglądy na temat etiopatogenezy i leczenia choroby.