Zastosowanie międzynarodowej klasyfikacji ICNP® w odniesieniu do 13 kanonów Florence Nightingale w planowaniu opieki nad mieszkańcem brytyjskiego Domu Opieki - Ozga, Magdalena; Bikowska, Magdalena; Gorzkowicz, Bożena; Skirmuntt, Martyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2018)
W 1860 r. opublikowano w Anglii książkę Notes on Nursing, What it is, and What it is Not Florence Nightingale. Zawarte w niej kanony zrewolucjonizowały opiekę nad chorymi, przyczyniając się do znacznej poprawy warunków życia pacjentów przebywających pod opieką pielęgniarską. Pryncypia tam zawarte stały się kanwą do tworzenia pierwszych wytycznych w postaci algorytmów czy procedur pielęgniarskich. Międzynarodowa Klasyfikacja Praktyki Pielęgniarskiej (International Classification for Nursing Practice – ICNP®) to system, a zarazem narzędzie umożliwiające pielęgniarkom z całego świata prowadzenie praktyki zawodowej w sferze opieki nad pacjentem za pomocą ujednoliconego systemu językowego. Celem prezentowanej pracy było odnalezienie treści kanonów Florence Nightingale w diagnozach problemów pielęgnacyjnych pacjenta zawartych w Międzynarodowej Klasyfikacji ICNP®. Zostało to przedstawione na przykładzie opieki nad pensjonariuszką jednego z brytyjskich domów seniora.