Nawracające infekcje uszu - Dąbrowski, Piotr (Lekarz POZ, 2018)
Nawracające stany zapalne uszu mogą dotyczyć zarówno ucha zewnętrznego, jak i środkowego. Dużą rolę w patomechanizmie powstawania nawrotowych infekcji odgrywają takie czynniki indywidualne, jak osłabienie odporności, stany zapalne górnych dróg oddechowych, choroby ogólnoustrojowe, alergie, choroba refluksowa, odmienności budowy anatomicznej i czynność układu immunologicznego u dorosłych i dzieci oraz czynniki zewnętrzne: zanieczyszczenie środowiska, warunki socjalne, skupiska ludzkie w miejscu pracy, środkach komunikacji, szkołach, przedszkolach. Najczęstszymi chorobami zapalnymi ucha zewnętrznego są rozlane, ograniczone, atopowe i złośliwe zapalenia przewodu słuchowego zewnętrznego i półpasiec uszny. Ostre nawracające zapalenie ucha środkowego jest jedną z częstszych chorób wieku dziecięcego – do 6. Roku życia, u dorosłych natomiast może prowadzić do szeregu powikłań wewnątrzskroniowych i wewnątrzczaszkowych. Leczenie w każdym przypadku powinno być zindywidualizowane i obejmować poza doraźnym zwalczaniem objawów ostrego zapalenia również szereg zaplanowanych działań terapeutycznych zapobiegających nawrotom i powikłaniom.