Antybiotykoterapia w zakażeniach układu oddechowego - Płusa, Tadeusz (Lekarz POZ, 2018)
Współczesna antybiotykoterapia zakażeń układu oddechowego oparta jest na badaniach klinicznych i analizach wieloośrodkowych. Formułowane zalecenia uwzględniają dostępne antybiotyki i ich skuteczność mikrobiologiczną. Przy wyborze antybiotyku należy wziąć pod uwagę jego cechy farmakokinetyczne, w tym minimalne stężenie hamujące, oraz stopień penetracji do dróg oddechowych i miąższu płucnego. Znaczne różnice w tym zakresie jednoznacznie wskazują na zasadność dokonywanego wyboru, co przekłada się na skuteczność prowadzonego leczenia. Ponieważ coraz częściej przyczyną zakażeń układu oddechowego są bakterie atypowe, istotną cechą podawanego antybiotyku jest jego zdolność do wnikania do wnętrza komórki, gdzie te bakterie się namnażają. Z kolei zdolność niektórych bakterii, np. Pseudomonas aeruginosa, do tworzenia biofilmu w znacznym stopniu utrudnia proces leczenia, bowiem większość antybiotyków nie ma zdolności przenikania do tej struktury. Powyższe przesłanki wskazują na przewagę makrolidów i fluorochinolonów w kontrolowaniu zakażenia w układzie oddechowym. Leczenie chorych z objawami zakażenia układu oddechowego azytromycyną podawaną wziewnie w postaci mikrocząsteczek okazało się skuteczniejsze w porównaniu z innymi konwencjonalnymi terapiami.