Apical hypertrophic cardiomyopathy: diagnosis, medical and surgical treatment - Paluszkiewicz, Jerzy; Krasinska, Beata; Milting, Hendrik; Gummert, Jan; Pyda, Małgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2018)
Kardiomiopatia koniuszkowa (AHCM) jest rzadką postacią kardiomiopatii przerostowej, która w niektórych przypadkach powoduje poważne komplikacje. Autorzy przedstawiają etiologię i patogenezę AHCM oraz różne techniki obrazowania pozwalające na ustalenie rozpoznania. Echokardiografia i magnetyczny rezonans jądrowy są najlepszymi metodami diagnostycznymi. Ponadto autorzy omawiają aktualne metody leczenia farmakologicznego i chirurgicznego, a także przebieg kliniczny i rokowanie. Pomimo występowania poważnych powikłań śmiertelność pacjentów z AHCM jest stosunkowo mała, a przebieg łagodny.