Żywienie osób starszych w praktyce lekarza rodzinnego - Bogacka, Ewa (Lekarz POZ, 2018)
Zaburzenia odżywiania zdarzają się w każdym wieku, ale w populacji seniorów spotykamy je szczególnie często, ponieważ ich występowaniu sprzyjają zarówno fizjologiczne procesy starzenia, jak i narastająca z wiekiem wielochorobowość oraz często pogarszające się warunki socjalne. W artykule omówiono normy żywienia seniorów, metody diagnozowania niedożywienia i jego przyczyny – wynikające ze starzenia się, współistniejących chorób i uwarunkowań socjalnych. Części przyczyn można zapobiec lub je skorygować na poziomie lekarza rodzinnego i głównie one będą omawiane w artykule. Zaawansowane procedury diagnostyczne (wideofluoroskopia, fiberoskopia) czy interwencje zabiegowe (stymulacja farmakologiczna, elektryczna, odżywianie za pomocą zgłębnika) są przeprowadzane w specjalistycznych ośrodkach, dlatego zostaną jedynie wymienione.