Wybrane czynniki ryzyka jaskry i ich rola w progresji choroby. Część I – czynniki ogólne oraz głównie miejscowe i mechaniczne - Kośny, Joanna; Jurowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Celem tego artykułu jest streszczenie najnowszej wiedzy o wybranych czynnikach ryzyka jaskry oraz krótki opis możliwych mechanizmów ich działania. Artykuł skupia się na najczęstszym wariancie choroby – jaskrze pierwotnej otwartego kąta, oraz czynnikach ogólnych i tych, które mają wpływ przede wszystkim na aspekt lokalny i mechaniczny.