Wybrane czynniki ryzyka jaskry i ich rola w progresji choroby. Część II – czynniki głównie ogólnoustrojowe i naczyniowe - Kośny, Joanna; Jurowski, Piotr (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Celem tego artykułu jest streszczenie najnowszej wiedzy o wybranych czynnikach ryzyka jaskry oraz krótki opis możliwych mechanizmów ich działania. Zgodnie z naczyniową teorią jaskry jest ona związana z nieadekwatną perfuzją naczyniową. Artykuł skupia się na czynnikach mających przede wszystkim wpływ na aspekt naczyniowy, włączając w to choroby ogólne, które mają znaczenie w krążeniu krwi. Artykuł odnosi się głównie do najczęstszego wariantu choroby – jaskry pierwotnej otwartego kąta. Analizowane czynniki naczyniowe obejmują choroby ogólne, w tym cukrzycę, ciśnienie krwi wpływające na oczny przepływ krwi, dysfunkcję układu autonomicznego, oczne ciśnienie perfuzji oraz dysfunkcję śródbłonka naczyń.