Krótkowzroczność. Część I – patogeneza w świetle aktualnego stanu wiedzy - Oleszczyńska-Prost, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Rozwój krótkowzroczności, najintensywniejszy u dzieci, jest uzależniony od czynników genetycznych i środowiskowych. Podstawowym czynnikiem wpływającym na rozwój oka jako systemu optycznego obok genotypu jest światło słoneczne. W pogłębianiu się wady biorą udział także inne czynniki środowiskowe takie jak: nieodpowiednia korekcja wady, zbyt długie czytanie z bliska, zbyt mała aktywność ruchowa, zbyt krótkie sen i wypoczynek, nieodpowiednie dieta i styl życia (stres).