Krótkowzroczność. Część II – profilaktyka i leczenie według najnowszych wytycznych - Oleszczyńska-Prost, Ewa (Klinika Oczna / Acta Ophthalmologica Polonica, 2018)
Krótkowzroczność jest schorzeniem postępującym wraz z wiekiem dziecka. Najważniejsze jest więc zapobieganie pogłębianiu się wady. Obecnie wyniki badań klinicznych wykazują, że istnieje kilka metod profilaktyki i leczenia krótkowzroczności. Jedną z najskuteczniejszych wydaje się ortokorekcja wraz ze stosowaniem leków. Ważną rolę w profilaktyce odgrywają także: higiena wzrokowa na co dzień, czyli czas trwania pracy wzrokowej z bliska i jej jakość, stosowanie ćwiczeń poprawiających akomodację i ortoptycznych, dobrze dobrana korekcja wady, odpowiednie nasłonecznienie, dieta i styl życia. Coraz częściej pojawiają się także doniesienia o możliwości zastosowania komórek macierzystych.