Metadon czy buprenorfina? Wybór terapii substytucyjnej u kobiet w ciąży uzależnionych od opioidów - Zalewska-Kaszubska, Jadwiga (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2018)
U kobiet w ciąży uzależnionych od opioidów istnieje zwiększone ryzyko powikłań zarówno w czasie jej trwania, jak i podczas porodu. Zastosowanie terapii substytucyjnej pozwala znacznie ograniczyć to ryzyko, ale niestety nie jest pozbawione działań niepożądanych. Często wiąże się z wystąpieniem zespołu abstynencyjnego u noworodków, zwykle wymagającego leczenia. W terapii substytucyjnej zastosowanie znalazły metadon i buprenorfina, których odpowiednie dawkowanie pozwala unikać skrajnych wahań stężenia opioidów we krwi, występujących podczas ich niekontrolowanego nadużywania. Stosowanie buprenorfiny wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego porodu, łagodniejszymi objawami odstawienia oraz lepszym stanem zdrowia noworodków. Niestety, kobiety przyjmujące buprenorfinę częściej rezygnują z terapii. Dlatego metadon pozostaje preferowanym lekiem w terapii substytucyjnej, szczególnie u kobiet wymagających większych dawek opioidów w celu uzyskania homeostazy organizmu.