Przypadek leczenia raka kolczystokomórkowego skóry twarzy metodą skojarzoną - Żaba, Ryszard; Kaszewski, Sebastian; Michalewska, Agnieszka; Dudzińska, Agnieszka (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Rak kolczystokomórkowy (SCC) jest drugim co do częstości występowania rakiem skóry. Najpowszechniej występuje rak podstawnokomórkowy (BCC). Jednakże pewne argumenty przemawiają za tym, aby rogowacenie słoneczne rozważyć jako powierzchowny typ SCC. Rak kolczystokomórkowy typowo pojawia się jako grudka albo guzek o różnym stopniu nadmiernego rogowacenia i owrzodzenia. Występowanie SCC wiąże się m.in. z immunosupresją, ekspozycją na arsen, promieniowaniem, przewlekłym owrzodzeniem, zakażeniem ludzkim wirusem brodawczaka (HPV). Wycięcie chirurgiczne, chirurgia mikrograficzna Mohsa, radioterapia i elektrochirurgia są podstawowymi sposobami leczenia. Prezentujemy przypadek, w którym 5-procentowy imiquimod krem, modyfikator odpowiedzi immunologicznej z aktywnością przeciwwirusową i przeciwnowotworową, okazał się skuteczny w leczeniu raka kolczystokomórkowego u 65-letniego pacjenta.