Antagoniści receptora dla angiotensyny II w niewydolności serca – przegląd badań klinicznych - Grabowski, Marcin; Filipiak, Krzysztof J.; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Antagoniści receptora dla angiotensyny II działają w sposób odmienny niż inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę, jednak obie grupy leków w konsekwencji zmniejszają stymulację receptorów dla angiotensyny II. Przeprowadzono badania oceniające skuteczność tej grupy terapeutycznej w niewydolności serca. W artykule dokonano przeglądu badań klinicznych oceniających stosowanie antagonistów receptora dla angiotensyny II w niewydolności serca.