Nadciśnienie tętnicze – od rozpoznania do leczenia .Część II – leczenie nadciśnienia tętniczego - Chlebda, Ewa; Skrzypiec-Spring, Monika; Skrzypiec, Dominika; Merwid-Ląd, Anna; Trocha, Małgorzata; Szumska, Barbara; Szeląg, Adam (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2005)
Leczenie nadciśnienia tętniczego obejmuje postępowanie niefarmakologiczne i stosowanie farmakoterapii. Obecnie wyróżnia się 7 głównych klas leków hipotensyjnych: diuretyki, leki blokujące receptory α-adrenergiczne, receptory β-adrenergiczne oraz a- i β-adrenergiczne, antagonistów kanału wapniowego, inhibitory konwertazy angiotensyny oraz antagonistów receptorów angiotensyny II. Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego, Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne i Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego uznają, że skuteczność hipotensyjna poszczególnych grup leków obniżających ciśnienie tętnicze jest zbliżona, natomiast o wyborze leku decydują schorzenia współistniejące, tolerancja leków przez chorego oraz możliwe interakcje z innymi równocześnie stosowanymi lekami.