Wpływ produktów metabolizmu alkoholu etylowego na wątrobę – przegląd literatury - Kołota, Aleksandra (Alcoholism and Drug Addiction/Alkoholizm i Narkomania, 2018)
Następstwa spożywania zbyt dużych ilości napojów alkoholowych stanowią obecnie poważny problem wielu społeczeństw, nie tylko w kontekście leczenia uzależnienia od alkoholu, lecz także zdrowotnych skutków jego nadużywania. Długotrwałe spożywanie napojów alkoholowych wiąże się m.in. ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego czy choroby niedokrwiennej serca, ale również nowotworów jamy ustnej, gardła, żołądka, wątroby czy jelita grubego. Z uwagi na to, że niemal 90% spożytego alkoholu ulega w wątrobie przemianom metabolicznym w obecności tlenu, to ten narząd jest najbardziej narażony na uszkodzenia wynikające ze spożywania jego nadmiernych ilości. W trakcie przemian etanolu powstają metabolity, a mianowicie aldehyd octowy, oraz tworzą się połączenia między nim a innymi cząsteczkami, np. białkami, lipoproteinami, DNA. Ponadto powstają duże ilości reaktywnych form tlenu i mediatorów stanu zapalnego, które nasilają reakcje immunologiczno-zapalne oraz stres oksydacyjny, przyczyniając się w ten sposób do uszkodzenia hepatocytów, a następnie do rozwoju alkoholowej choroby wątroby. Wyróżnia się trzy stadia tego schorzenia: stłuszczenie, stan zapalny oraz włóknienie z marskością wątroby, przy czym im bardziej zaawansowane stadium, tym gorsze rokowanie dla pacjenta i mniejsze szanse na powrót do zdrowia. Tym samym alkoholowa choroba wątroby stanowi istotny problem polityki zdrowotnej.