Funkcje i obowiązki pielęgniarki w opinii studentów medycyny i studentów pielęgniarstwa wybranych uczelni w Polsce - Marcinowicz, Ludmiła; Zarzycka, Danuta; Fejfer-Wirbał, Ewa; Foley, Mary (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Problem współpracy między lekarzami a pielęgniarkami jest przedmiotem wielu dyskusji w różnych systemach opieki zdrowotnej. Istotne wydaje się więc poznanie, jak pielęgniarki postrzegają swój zawód w porównaniu z opinią lekarzy. Jedną z możliwości poznania tych perspektyw jest badanie opinii studentów — przyszłych lekarzy i pielęgniarek. Cel pracy. Celem pracy było porównanie opinii studentów medycyny i studentów pielęgniarstwa na temat funkcji i obowiązków pielęgniarek. Materiał i metody. Przeprowadzono dwa badania przekrojowe na uniwersytetach medycznych w Polsce, wśród studentów medycyny i pielęgniarstwa. Narzędziem badawczym był standaryzowany kwestionariusz „Professional Nursing Image Survey” (PNIS), rozwijany przez American Nurses Association National Commission. Ankietę wypełniło 900 studentów medycyny pierwszego, trzeciego i szóstego roku oraz 815 studentów pielęgniarstwa pierwszego i trzeciego roku. Wyniki. Zarówno studenci medycyny, jak i pielęgniarstwa, główną rolę pielęgniarki postrzegali w podawaniu leków pacjentom, mierzeniu tętna i ciśnienia oraz wykonywaniu wstrzyknięć dożylnych. Studenci pielęgniarstwa częściej postrzegali pielęgniarkę w takich rolach, jak: dostarczanie wsparcia rodzinie pacjenta, planowanie opieki pielęgniarskiej, informowanie pacjentów na temat leków i stanu zdrowia oraz wypełnianie dokumentacji. Wnioski. Opinie studentów pielęgniarstwa i studentów medycyny w zakresie wykonywanych ról zawodowych pielęgniarki różnią się. Największe różnice w opinii badanych wykazano dla takich działań pielęgniarki, jak informowanie pacjenta na temat leków oraz wypełnianie dokumentacji. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 454–460