Możliwości i bariery rozwoju zawodowego pielęgniarek w opinii uczestników specjalizacji w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego - Nowicki, Grzegorz; Chilimoniuk, Beata; Goniewicz, Mariusz; Górecki, Marek (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Rozwój zawodowy to proces, który przebiega w czasie i w ramach ogólnego rozwoju człowieka. Dotyczy on wszystkich pracowników, w tym przede wszystkim personelu systemu ochrony zdrowia (lekarzy, pielęgniarek, położnych, ratowników medycznych). Stały rozwój nauk medycznych powoduje, że pielęgniarki zobowiązane są do uzyskania wysokich kwalifikacji zawodowych, zdobycia wielu umiejętności i aktualizowania wiedzy potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania we współczesnym systemie ochrony zdrowia. Cel pracy. Celem pracy było przedstawienie motywów, którymi kierują się pielęgniarki przy podejmowaniu różnych form kształcenia podyplomowego, uwidocznienie przeszkód utrudniających im dostęp do podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz wskazanie najpopularniejszych form kształcenia zawodowego. Materiał i metody. Badania przeprowadzono od stycznia do maja 2010 roku wśród pielęgniarek, które uczestniczyły w szkoleniu specjalizacyjnym w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego realizowanym w czterech miastach: Lublinie, Zamościu, Chełmie i Rzeszowie. Objęto nimi 77 osób. W badaniach zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, natomiast narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz ankiety własnego autorstwa. Wyniki i wnioski. Analiza przeprowadzonych badań wykazała, że pielęgniarki są zainteresowane podnoszeniem swoich kwalifikacji zawodowych poprzez uczestniczenie w różnych formach kształcenia podyplomowego. Stwierdzono, że najczęstszym motywem podejmowania kształcenia podyplomowego przez pielęgniarki jest chęć poszerzania swojej wiedzy i umiejętności, a największą przeszkodą utrudniającą im dostęp do podnoszenia kwalifikacji zawodowych — bariera finansowa. Formą kształcenia zawodowego, w której najchętniej uczestniczyłyby pielęgniarki są studia oraz kursy specjalistyczne i kwalifikacyjne. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 473–479