Psychodermatologia współczesnym wyzwaniem dla zespołu terapeutycznego - Baranowska, Anna; Krajewska-Kułak, Elżbieta; Jankowiak, Barbara; Klimaszewska, Krystyna; Kondzior, Dorota; Krajewska-Ferishah, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wzajemnymi interakcjami między dermatologią a psychiatrią zajmuje się psychodermatologia, stosunkowo młoda dziedzina wiedzy z pogranicza dermatologii, psychologii i psychiatrii. Wszystkie zmiany skórne są widoczne i mogą oddziaływać na psychikę chorych. Czynniki psychiczne mogą ponadto odgrywać istotną rolę w patologii niektórych schorzeń skóry. Szacuje się, że występowanie zaburzeń psychicznych wśród pacjentów dermatologicznych jest rzędu 30–60%. Choroby zaliczane do psychodermatologicznych podzielono na trzy grupy w celu ułatwienie postawienia rozpoznania. Znajomość problematyki z zakresu psychodermatologii może się przyczynić do poprawy diagnostyki oraz ewentualnej modyfikacji leczenia poszerzonego o działanie psychofarmakologiczne. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 512–518