Wpływ palenia tytoniu na ciśnienie krwi a działania pielęgniarskie - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław; Flis, Agata; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Narkiewicz, Krzysztof (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Problem nadciśnienia tętniczego stanowi istotny czynnik ryzyka zaburzeń sercowo-naczyniowych i dotyczy 31% Polaków, a 30% jest narażonych na rozwój tej choroby w przyszłości. Współczesne wyzwania stawiane pielęgniarstwu są związane z koniecznością włączania w zakres zadań zawodowych umiejętności prowadzenia edukacji zdrowotnej, rozpoznawania zagrożeń zdrowia i realizowania działań profilaktycznych. W niniejszej pracy ukazano wpływ palenia tytoniu na wartość ciśnienia tętniczego i ryzyko rozwoju nadciśnienia, a także możliwości objęcia opieką pielęgniarską pacjentów narażonych na dym tytoniowy. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 519–523