Obciążenie pracą a satysfakcja zawodowa pielęgniarek oddziałów intensywnej terapii w placówkach ochrony zdrowia noszących miano Szpitali Magnesów (Magnet Hospital) - Kwiecień-Jaguś, Katarzyna; Wujtewicz, Maria; Mędrzycka-Dąbrowska, Wioletta; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Potrzeba istnienia oddziałów intensywnej terapii wraz z wysoko wykwalifikowanym personelem medycznym jest niezbędna w prawidłowym funkcjonowaniu każdej placówki medycznej. Zmiany demograficzne, a także postęp technologiczny, który pozwala na wydłużenie średniej długości życia, sprawiają, że liczba pacjentów hospitalizowanych na oddziałach intensywnej terapii z roku na rok wzrasta. Wszechobecne braki personelu pielęgniarskiego w Polsce i na świecie stanowią ważny problem legislacyjny. Coraz gorsze warunki pracy, niezadowalające płace, jak również brak pewności rozwoju zawodowego są jednym z głównych powodów migracji. Praca personelu pielęgniarskiego jest jedną z najtrudniejszych o dużym poziomie odpowiedzialności. Jej nieodzownym elementem jest znaczny poziom poczucia obciążenia i zmęczenia. Przekłada się to na subiektywny odbiór warunków pracy, w tym ocenę poziomu satysfakcji zawodowej. Coraz więcej krajów, dążąc do poprawy sytuacji w zakresie zatrzymania exsodusu personelu pielęgniarskiego do krajów bardziej rozwiniętych, tworzy „przyjazne środowiska pracy”. Środowiska te są udziałem Szpitali Magnesów. Celem pracy była krytyczna analiza problemu obciążenia pracą i jego wpływu na poziom satysfakcji zawodowej personelu pielęgniarskiego oddziałów intensywnej terapii. W pracy przeanalizowano piśmiennictwo krajowe i zagraniczne dotyczące obciążenia pracą, środowiska pracy oddziału intensywnej terapii, a także zasady funkcjonowania Szpitali Magnesów. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 529–534