Polskie czasopisma pielęgniarskie - Nowakowska, Halina; Olszewska, Jolanta; Grabowska, Hanna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Określenie „czasopisma naukowe” dotyczy dzienników o pewnym zróżnicowaniu publikacyjnym, wśród których znajdują się monografie, określane także jako czasopisma przeglądowe, dotyczą konkretnych dziedzin wiedzy, ich zadaniem jest upowszechnianie najnowszych osiągnięć naukowych. Obok nich znajdują się także czasopisma zamieszczające prace badawcze, gdzie wyniki owych prac bywają inspiracją dla pracy naukowej kolejnych eksperymentatorów. Istnieją także czasopisma, które łącza obie te funkcje, a wiec takie, które na swoich łamach zamieszczają zarówno prace badawcze, jak i przeglądowe. Niezależnie jednak od rodzaju publikowanego materiału, każde czasopismo naukowe jest przekaźnikiem informacji, integruje środowisko, przyczynia się do upowszechniania i doskonalenia wiedzy z danej dyscypliny naukowej. Celem pracy było ukazanie rozwoju profesjonalnych czasopism dotyczących opieki pielęgniarskiej i położniczej. Jako technikę badawczą wykorzystano analizę źródeł piśmiennictwa, w tym pozycji zwartych i artykułów o charakterze biograficznym. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 535–538