Rola pielęgniarki w okresie okołooperacyjnym u chorego z przepukliną - Szczęsny, Wojciech; Siewkowska, Monika; Dąbrowiecki, Stanisław; Reśliński, Adrian (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
W pracy przedstawiono podstawowe zagadnienia epidemiologii i patogenezy przepuklin. Omówiono zagadnienia dotyczące roli pielęgniarki w okresie okołooperacyjnym u chorych z przepuklinami brzusznymi ze szczególnym uwzględnieniem rozpoznawania i leczenia wczesnych i późnych powikłań. Odpowiednie przygotowanie pacjenta do zabiegu, a także postępowanie we wczesnym okresie pooperacyjnym ma kluczowy wpływ na wyniki leczenia. Coraz powszechniejsze stosowanie materiałów syntetycznych wymaga zachowania zasad aseptyki i antyseptyki na każdym etapie leczenia. Problem ten dotyczy zwłaszcza pacjentów z olbrzymimi przepuklinami pooperacyjnymi, często obciążonych cukrzycą czy niewydolnością krążeniowo-oddechową. Wobec wydłużenia średniej długości życia należy się spodziewać większej liczby chorych z wieloma rodzajami przepuklin, wymagających szczególnej opieki pielęgniarskiej. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 539–545