Pielęgnacja i rehabilitacja dziecka z przepukliną oponowo-rdzeniową - Kołodziejska, Aneta; Kreft, Maria; Krajewska, Maria; Stefanowicz, Anna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Przepuklina oponowo-rdzeniowa zajmuje szczególne miejsce wśród wad wrodzonych układu nerwowego. Jest przyczyną znacznego opóźnienia rozwoju motorycznego dziecka. Cel pracy. Celem pracy była analiza rozwoju psychomotorycznego dziewczynki z przepukliną oponowo-rdzeniową oraz ocena wpływu wcześnie wprowadzonej prawidłowej pielęgnacji i rehabilitacji na jej rozwój. Materiał i metody. Badaniem objęto 2-letnią dziewczynkę z wrodzoną wadą rozwojową pod postacią otwartej przepukliny oponowordzeniowej w okolicy lędźwiowo-krzyżowej, zaopatrzonej operacyjnie w pierwszej dobie życia. W pracy wykorzystano studium indywidualnego przypadku dziecka, dokonano oceny jej rozwoju pod względem ruchowym, funkcjonalnym i psychicznym. Wyniki i wnioski. Stwierdzono, że niewątpliwie wczesne usprawnianie i pielęgnacja wpływają na hamowanie patologicznych odruchów wczesno dziecięcych, ułatwiają powstawanie fizjologicznych wzorców ruchowych i stymulują rozwój psychoruchowy dziecka. Stopień osiągniętej lokomocji jest zdeterminowany w znacznej mierze poziomem uszkodzenia rdzenia. Problemy Pielęgniarstwa 2012; 20 (4): 497–505