Przygotowanie położnej do realizowania edukacji na temat zdrowego stylu życia kobiety ciężarnej w opinii społeczeństwa (część II) - Iwanowicz-Palus, Grażyna; Golonka, Ewa; Bień, Agnieszka; Stadnicka, Grażyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Edukacja kobiety ciężarnej zajmuje istotne miejsce w opiece okołoporodowej. Położna niezależnie od miejsca pracy jest zobowiązana do propagowania prozdrowotnego stylu życia, realizowania edukacji zdrowotnej ze względu na prewencyjny jej charakter w stosunku do powikłań, komplikacji położniczych, a także do promowania zdrowia ciężarnej i jej rodziny. Cel pracy. Celem pracy była próba poznania opinii polskiego społeczeństwa na temat przygotowania położnej do prowadzenia edukacji i kształtowania prozdrowotnego stylu życia kobiety w ciąży. Materiał i metody. Badanie zostało przeprowadzone w okresie od lutego do maja 2011 roku. Zbadano 505 respondentów (293 kobiety i 212 mężczyzn) zamieszkujących region wschodni, obejmujący województwa: lubelskie, podkarpackie, świętokrzyskie i podlaskie. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego, z wykorzystaniem techniki kwestionariuszowej. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety, opracowany w oparciu o pięciostopniową skalę Likerta. Wyniki i wnioski. Położna w opinii respondentów jest przygotowana do realizowania edukacji zdrowotnej oraz kształtowania prozdrowotnego stylu życia kobiety w okresie ciąży. Brak wiedzy odnośnie przygotowania położnej do prowadzenia edukacji i kształtowania zdrowego stylu życia kobiety ciężarnej częściej cechuje mężczyzn, badanych poniżej 20. roku życia i w przedziale wiekowym 21–30 lat, respondentów z wykształceniem podstawowym i zawodowym, osoby stanu wolnego oraz ankietowanych nieposiadających dzieci. Na podstawie przeprowadzonej analizy statystycznej nie wykazano istnienia statystycznej zależności (p > 0,05) pomiędzy opinią respondentów na temat przygotowania położnej do zdrowotnej edukacji i kształtowania prozdrowotnego stylu życia ciężarnej na temat wykonywania pracy oraz sportu i podróżowania w czasie ciąży a płcią, wiekiem, wykształceniem, stanem cywilnym i doświadczeniem macierzyńskim badanych osób.