Wiedza uczniów klas maturalnych na temat chorób przenoszonych drogą płciową - Olejniczak, Dominik; Wodzyńska, Katarzyna; Religioni, Urszula (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Choroby przenoszone drogą płciową stanowią istotny problem zdrowotny, społeczny, a także ekonomiczny w kontekście kosztów leczenia. Zapobieganie i leczenie tych schorzeń wymaga współpracy chorego, jego otoczenia oraz personelu medycznego i jednostek edukacyjnych. W związku z tym niezbędne jest prowadzenie edukacji zdrowotnej ze szczególnym uwzględnieniem edukacji seksualnej w aspekcie profilaktyki chorób przenoszonych drogą płciową. Zwiększanie świadomości społeczeństwa w tym zakresie pozwoli na ograniczenie liczby przypadków tych chorób. Pociągnie to za sobą pożądane skutki zdrowotne, społeczne i ekonomiczne. Cel pracy. Głównym celem pracy jest zbadanie stanu wiedzy uczniów klas maturalnych szkół średnich na temat chorób przenoszonych drogą płciową, ich diagnozowania i metod profilaktyki. Praca ma także na celu uzyskanie informacji, skąd respondenci czerpią wiadomości dotyczące chorób przenoszonych drogą płciową oraz zwrócenie uwagi na edukację seksualną młodzieży Materiał i metody. Badaniem objęto 200 uczniów klas maturalnych. Do badania użyto autorskiego kwestionariusza ankiety, zawierającego 16 pytań zamkniętych, dotyczących 3 chorób przenoszonych drogą płciową Wyniki. W badaniu wykazano niedostateczny poziom wiedzy wśród większości respondentów. Ankietowani wiedzą, czego dotyczą dane choroby, znają niektóre z objawów oraz metod zapobiegania. Według respondentów najlepszą metodą zapobiegania chorobom przenoszonym drogą płciową jest unikanie przypadkowych kontaktów seksualnych. W badaniu wykazano również, że kobiety wykazują dużo większą wiedzą niż mężczyźni. Wnioski. Bardzo istotne jest wprowadzenie skutecznej edukacji seksualnej do programów nauczania. Pozwoli to podnieść stan wiedzy młodych ludzi w zakresie bezpieczeństwa i profilaktyki ryzykownych zachowań seksualnych.