Wiedza pielęgniarek na temat problemów geriatrycznych - Rogala, Justyna; Kozak-Szkopek, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Pielęgniarki powinny posiadać wiedzę w zakresie problemów geriatrycznych, która jest niezbędna do zaplanowania i prowadzenia opieki nad pacjentem w wieku starszym. Cel pracy. Celem pracy była ocena poziomu wiedzy pielęgniarek w zakresie problemów geriatrycznych. Analizowano, czy poziom wiedzy pielęgniarek zależy od miejsca pracy, od wykształcenia, stażu pracy. Materiał i metody. Badaniami objęto 60 pielęgniarek: 20 pracowników zakładu pielęgnacyjno-opiekuńczego (ZPO), 20 — oddziału pomocy doraźnej (OPD), 20 studentek pielęgniarstwa (SP). Badania wykonano metodą sondażu diagnostycznego, techniką ankietowania, za pomocą autorskiego kwestionariusza, zawierającego 20 pytań. Wyniki i wnioski. Poprawnych odpowiedzi na wszystkie pytania udzieliło 63% pielęgniarek z ZPO i 60% z OPD, natomiast ponad 56% SP podało błędne odpowiedzi (p < 0,05). Pielęgniarki pracujące wykazały istotnie statystycznie większą wiedzę w zakresie problemów geriatrycznych w porównaniu ze studentkami pielęgniarstwa. Wiedza pielęgniarek pracujących była nieistotnie statystycznie wyższa u osób z wyższym wykształceniem i nie zależała od stażu pracy. Doświadczenie zawodowe pielęgniarek w opiece nad osobami w wieku podeszłym ma duży wpływ na znajomość problematyki geriatrycznej. Konieczny jest wysoki poziom kształcenia przeddyplomowego z przedmiotu geriatria i pielęgniarstwo geriatryczne oraz systematyczne kształcenie podyplomowe pielęgniarek w dziedzinie opieki geriatrycznej.