Częstotliwość urazów oczu u dzieci w aglomeracji wrocławskiej — rola pielęgniarki w opiece nad dziećmi z uszkodzeniem narządu wzroku - Salik, Katarzyna; Chrapkiewicz, Hanna; Stodolak, Anna; Fuglewicz, Aleksander (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Urazy oczu stanowią u dzieci główną przyczynę niepełnosprawności spowodowanej jednostronnym ubytkiem lub utratą wzroku. Powstałe w konsekwencji urazu ubytki wzroku oraz upośledzenie rozwojowe pociągają za sobą długotrwałe skutki finansowe oraz obniżenie jakości życia pacjentów. Cel pracy. Celami pracy są: 1) określenie liczby przyjęć pacjentów na ostry dyżur Kliniki Okulistyki Akademii Medycznej we Wrocławiu, z uwzględnieniem odsetka przyjętych dzieci; 2) ustalenie częstotliwości występowania poszczególnych grup urazów u dzieci i porównanie tych danych z informacjami z dostępnego piśmiennictwa; 3) opracowanie klasyfikacji urazów oczu u dzieci w oparciu o piśmiennictwo oraz doświadczenia własne autorów oraz 4) opis specyfiki opieki pielęgniarskiej nad dziećmi z urazami oczu. Materiał i metody. Dane zebrano na podstawie zapisów w książkach przyjęć pacjentów Kliniki Okulistycznej AM we Wrocławiu z rozpoznaniem typu urazu. Ustalono zarówno ogólną szacowaną liczbę przyjęć w aglomeracji wrocławskiej, jak i liczbę przyjętych dzieci, a także poszczególne rodzaje urazów u dzieci oraz ich częstość. Wyniki ukazano w formie tabel i rycin. Badanie odbywało się na przestrzeni 10 miesięcy 2010 roku. Wyniki i wnioski. W czasie badania zostało przyjętych na oddział 5100 pacjentów. Urazy oka i jego okolicy stanowiły 33,5% zgłoszeń. Ze wszystkich zgłoszonych urazów zaledwie około 7% dotyczyło dzieci w wieku do 16 rż. Wśród urazów narządu wzroku u dzieci najliczniejszą grupę stanowiły ciała obce spojówki lub rogówki (37,3%), po nich zaś urazy tępe (26,3%) i zadrażnienia i rany powierzchniowe rogówki (25,4%). Urazy oczu zdarzają się dość często, jednak jedynie niewielki odsetek z tych urazów dotyczy dzieci i jest poważny. Przeważającej części urazów dałoby się zapobiec, dlatego ogromne znaczenie ma edukacja dzieci i rodziców, nadzór nad dziećmi i stosowanie środków ochronnych przy wykonywaniu czynności zwiększonego ryzyka. Dużą rolę odgrywa w tym personel pielęgniarski.