Wpływ nowych regulacji prawnych na zasady wykonywania zawodu przez pielęgniarki (część I) - Zimmermann, Agnieszka; Banasik, Przemysław (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wykonywanie zawodu pielęgniarki jest regulowane przez przepisy prawa. Na przełomie 2011 i 2012 roku ustawodawca dokonał wielu zmian regulacyjnych, które wprowadzając nowe uprawnienia i obowiązki, mają wpływ na zasady pracy pielęgniarek. Analiza poszczególnych ustaw pozwoliła na zestawienie nowych czy też zmienionych reguł wykonywania zawodu. W publikacji podjęto próbę usystematyzowania dokonanych modyfikacji prawa, mając na uwadze aspekt przydatności pracy dla jej praktycznego wykorzystania.