Wpływ alkoholu na nadciśnienie tętnicze a praktyka pielęgniarska - Grabowska, Hanna; Grabowski, Władysław; Nowakowska, Halina; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra; Narkiewicz, Krzysztof (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Nadmierne spożywanie alkoholu należy do głównych czynników sprzyjających rozwojowi nadciśnienia tętniczego. Aktualnie przyjmuje się, że alkohol może odpowiadać za kilka do kilkunastu procent wszystkich przypadków nadciśnienia pierwotnego. Jedną ze strategii mających na celu zmniejszenie szkód spowodowanych spożywaniem alkoholu (w tym rozwoju nadciśnienia tętniczego) jest popularyzacja wiedzy na temat wpływu alkoholu na zdrowie człowieka oraz profilaktyki i sposobów wykrywania problemów związanych z nadużywaniem alkoholu wśród pracowników systemu ochrony zdrowia. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie wpływu alkoholu na wartość ciśnienia tętniczego i ryzyko rozwoju nadciśnienia, a także wskazanie możliwości oceny jego stosowania przez pacjentów w praktyce pielęgniarskiej.