Problemy pielęgnacyjne u chorych z powikłaniami cukrzycy kwalifikowanymi do alloprzeszczepienia wysp trzustkowych - Hreńczuk, Marta; Wszoła, Michał; Pszenny, Anna; Berman, Andrzej; Chmura, Andrzej; Małkowski, Piotr (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
W Polsce żyje około 2,5 miliona chorych na cukrzycę. Wyizolowanie insuliny w 1921 roku umożliwiło wydłużenie życia chorym na cukrzycę, nie uchroniło jednak przed rozwojem wtórnych powikłań cukrzycy, takich jak nefropatia, retinopatia, mikro- i makroangiopatia. Przełomem w leczeniu samej cukrzycy i leczeniu jej powikłań stało się przeszczepienie trzustki. Alternatywą dla chorych, którzy przeważnie z powodu zbyt nasilonych powikłań kardiologicznych nie mogą być poddani temu zabiegowi, jest przeszczepienie wysp trzustkowych. Celem pracy jest przedstawienie problemów zdrowotnych chorych z powikłaniami cukrzycy, kwalifikowanych do alloprzeszczepienia wysp trzustkowych. Allotransplantacja izolowanych wysp trzustki jest wskazana w cukrzycy typu 1. Minimalny czas trwania cukrzycy u chorych, którzy mogą zostać rozpatrywani jako potencjalni beneficjenci tego typu leczenia, wynosi 5 lat. Chorymi kwalifikowanymi do alloprzeszczepienia wysp trzustkowych mogą zostać pacjenci ze stężeniem peptydu C poniżej 0,05 ng/ml na czczo. Jako biorców rozpatruje się trzy grupy chorych — chorzy z chwiejną cukrzycą bez nefropatii cukrzycowej (grupa 1), chorzy z nefropatią cukrzycową (grupa 2), chorzy z nefropatią cukrzycową po przeszczepieniu nerki (grupa 3). W grupie pierwszej dominują problemy związane z występującymi epizodami hipoglikemicznymi, w grupie drugiej są one związane z rozwijającą się niewydolnością nerek, w grupie trzeciej charakterystyczne są problemy związane ze stosowaną immunosupresją po przeszczepieniu nerki. Pacjenci z wieloletnią cukrzycą i rozwijającymi się powikłaniami, którzy są poddawani procesowi kwalifikacji do alloprzeszczepienia wysp trzustkowych, są chorymi wymagającymi wyjątkowej uwagi pielęgniarskiej ze względu na szeroką gamę problemów zdrowotnych.