Ocena ryzyka powstawania odleżyn przy użyciu dostępnych skal — opis przypadku - Krupińska, Elżbieta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Odleżyny, mimo znajomości czynników predysponujących do ich powstawania, metod zapobiegania i leczenia, stanowią nadal poważny problem leczniczy i pielęgnacyjny. Pierwszym krokiem w profilaktyce przeciwodleżynowej jest wyselekcjonowanie z ogólnej liczby pacjentów tych zagrożonych ich wystąpieniem. W pracy dokonano oceny ryzyka powstania odleżyn na przykładzie pacjentki oddziału chorób wewnętrznych przy użyciu pięciu skal: Waterlow, Douglas, Norton, Braden i CBO. Interpretacja uzyskanych wyników pokazała, że skale przez uwzględnienie różnych czynników ryzyka dają odmienną kwalifikację: od dużego zagrożenia po jego brak.