Czynniki demograficzne a poziom samopielęgnacji pacjentów po wyłonieniu stomii jelitowej - Glińska, Jolanta; Cerbin, Małgorzata; Lewandowska, Małgorzata; Brosowska, Beata; Dziki, Łukasz; Dziki, Adam (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. W ostatnich latach rak jelita grubego jest zaliczany do najczęściej spotykanych nowotworów złośliwych. Wyłonienie stomii jelitowej jest często jedyną, skuteczną metodą postępowania, która ratuje życie chorego. Wielu pacjentów ma wątpliwości dotyczące praktycznych aspektów opieki nad samym sobą. Szczególnego znaczenia nabiera więc profesjonalne przygotowanie pacjenta do samopielęgnacji. Kluczowym elementem jest edukacja chorego, dostosowana do jego indywidualnych możliwości, kształtowanych w dużym stopniu przez czynniki demograficzne. Cel pracy. Celem pracy było określenie stopnia wpływu czynników demograficznych na poziom samopielęgnacji pacjentów z wyłonioną stomią jelitową. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w 2010 roku w szpitalach na terenie Łodzi wśród 100 osób. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety własnej konstrukcji. Wyniki opracowano statystycznie przy użyciu testów nieparametrycznych — testu c2 Pearsona. Za poziom istotny statystycznie przyjęto wartość p < 0,05. Do analizy siły związku pomiędzy zmiennymi zastosowano współczynnik VCramera oraz współczynnik VPearsona. Wyniki i wnioski. W badanej grupie mężczyźni stanowili 42%, kobiety 58%. Podstawą wyłonienia stomii jelitowej u 47% badanych był rak jelita grubego. W badaniach wykazano silną zależność statystyczną między wiekiem, wykształceniem oraz miejscem zamieszkania a umiejętnością samodzielnej pielęgnacji stomii (p < 0,0001). Wyższy poziom samopielęgnacji stomii prezentowały osoby młode, pacjenci z wyższym wykształceniem oraz osoby zamieszkałe w miastach. Analiza wyników własnych wskazała na zależność pomiędzy płcią a umiejętnością pielęgnacji stomii jelitowej(p < 0,005). Kobiety wykazują lepsze przygotowanie do samopielęgnacji niż mężczyźni.