Ocena występowania sytuacji trudnych u pacjentów hospitalizowanych - Kołodziejska, Gabriela; Gorzkowicz, Bożena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Sytuacja trudna definiowana jest jako zakłócenie przebiegu podstawowej aktywności człowieka, prowadzące do mniejszego prawdopodobieństwa realizacji założonych zadań. W zależności od rodzaju zakłóceń traktowanych jako źródła trudności, wyróżnia się kilka rodzajów sytuacji trudnych: deprywacja, zagrożenia, frustracje, sytuacje drażniące, konflikty oraz przeciążenia. Podczas hospitalizacji pacjent narażony jest na szereg trudnych sytuacji, które w efekcie mogą wywoływać stres postrzegany zarówno jako zjawisko korzystne, pozwalające przystosować się do danej sytuacji i zmobilizować do działania oraz jako zjawisko niekorzystne prowadzące do wyczerpania organizmu. Choroba plasuje się na czołowym miejscu na liście problemów życiowych o dużej stresogenności, tuż za śmiercią ukochanej osoby czy rozwodem. Celem pracy było określenie, czy i jakie sytuacje trudne występują u pacjentów hospitalizowanych na oddziale chirurgii. Materiał i metody. Badania przeprowadzono w grupie 179 pacjentów: 83 mężczyzn (46,4%) oraz 96 kobiet (53,6%) leczonych na oddziale chirurgicznym Wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego z wykorzystaniem autorskiego kwestionariusza ankiety. Jako wyniki badania przedstawiono obliczone statystyki c2: Pearsona oraz c2 z poprawką Yatesa. Przyjęto poziom istotności a wynoszący 0,05. Wyniki. Wśród pacjentów hospitalizowanych występują sytuacje trudne zwierające element jakości, na przykład brak dostępu do mediów (50,28%). Okoliczności deprywacji prezentowane są jako tęsknota za domem (35,75%). Równie często choroba (30,73%) i ból (29,61%) wskazywane były jako sytuacje zagrożenia. Rzadko występują sytuacje zakłócenia, przeciążenia, utrudnienia i braków. Konflikty nie wystąpiły. Wnioski. Kobiety i mężczyźni w zbliżony sposób postrzegają i oceniają sytuacje trudne. Kobiety reagują na stres płaczem i bezsilnością, manifestując objawy somatyczne w postaci bólu głowy lub jamy brzusznej. Mężczyźni częściej stosują mechanizm racjonalizacji oraz uważają, że nie potrzebują wsparcia.