Motywacja w pracy pielęgniarki - Kunecka, Danuta (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. „Motywacja w ujęciu atrybutowym jest gotowością człowieka do zachowań w określony sposób, stanem, który inicjuje pewne rodzaje i poziomy aktywności” [1], natomiast skuteczne motywowanie polega na umiejętnym kojarzeniu interesów ludzi pracujących w danej organizacji. W codziennej pracy osób kierujących zespołami pielęgniarskimi umiejętności odpowiedniego zmotywowania pracownika mają znaczenie decydujące. Cel pracy. Celem poniższego opracowania było scharakteryzowanie czynników motywujących pielęgniarki/pielęgniarzy do pracy w latach 2001–2012. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego z użyciem kwestionariusza ankiety, corocznie wśród studentów kierunku pielęgniarstwo, studiów magisterskich uzupełniających, zarówno studiujących w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym w Pomorskim Uniwersytecie Medycznym. Wyniki i wnioski. Uzyskane wyniki świadczą o tym, iż w ostatnich latach w obu grupach na motywację badanych osób w największym stopniu wpływa potrzeba przynależności, jednak wśród czynników w nieco mniejszym stopniu motywujących w badanych grupach zaobserwowano w ostatnim badaniu istotne różnice, być może będące wynikiem problemów organizacyjnych całego sektora zdrowia.