Emocje dziecka w rodzinie alkoholowej - Ławska, Wioletta; Dębska, Grażyna; Zięba, Maria (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Zdrowe rodziny zachowują równowagę między wzajemną otwartością na siebie i na innych ludzi, dysponują zapasem życzliwości, którą, obdarzając siebie nawzajem, promieniują na zewnątrz. W rodzinie alkoholowej emocje są zachwiane, trudne do zrozumienia dla osób z zewnątrz, a także w samej rodzinie. Cel pracy. Celem pracy była próba poznania i porównania emocji towarzyszących dzieciom w rodzinie alkoholowej i w zdrowej rodzinie. <Materiał i metody. Badania przeprowadzono w Nowym Targu i jego okolicach od października 2007 roku do marca 2008, i objęto nimi 148 dzieci w wieku 13–16 lat. Z rodzin alkoholowych pochodziło 63 dzieci, a 85 dzieci z rodzin bez problemów alkoholowych stanowiły grupę kontrolną. W badaniach wykorzystano walidowaną ankietę, posługując się metodą sondażu diagnostycznego. Rodzice i dzieci wyrazili zgodę na udział w badaniu. Wyniki i wnioski. Dzieci z rodzin alkoholowych czują się winne za picie swoich rodziców, statystycznie rzadziej w porównaniu z innymi dziećmi czują się w swojej rodzinie szczęśliwe i bezpieczne, a rodzice nie są dla nich godnymi naśladowania.