Postrzeganie zawodu pielęgniarki przez młodzież szkół ponadgimnazialnych jako wybór przyszłego zawodu — doniesienia wstępne - Mędrzycka-Dąbrowska, Wioletta; Bąkowska, Grażyna; Kwiecień-Jaguś, Katarzyna; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Wybór kierunku kształcenia oraz przyszłego zawodu jest bardzo istotny dla każdego młodego człowieka. Decyzja o przyszłym zawodzie powinna być wyborem świadomym, uwzględniającym zdolności i zainteresowania młodego człowieka. Zawód pielęgniarki jest zawodem specyficznym pod wieloma względami. Wiąże się przede wszystkim z gotowością niesienia pomocy innym, co stanowi wartość samą w sobie. Cel pracy. Celem niniejszej pracy była próba oceny postrzegania zawodu pielęgniarki przez młodzież szkół ponadgimnazjalnych oraz określenie czynników decydujących o wyborze kierunku kształcenia, również tych związanych z wyborem zawodu pielęgniarki. Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 383 uczniów z losowo dobranych szkół ponadgimnazjalnych. Narzędzie badawcze stanowił autorski kwestionariusz ankiety. Badanie przeprowadzono w okresie od grudnia 2010 roku do marca 2011 roku. Wyniki i wnioski. Z przeprowadzonej analizy badań wynika, iż zawód pielęgniarki według badanej grupy najczęściej kojarzy się z niesieniem pomocy innym, poświęceniem i pracowitością. Wyniki badania wskazują, że profesja pielęgniarska jest zawodem deficytowym i dlatego istnieje duża potrzeba kształcenia w tym zakresie. Głównym motywem wyboru zawodu pielęgniarki jest interesująca i atrakcyjna praca w przyszłości. Wyniki korelują z dotychczasowymi doniesieniami naukowymi dotyczącymi motywów młodzieży w zawodach niemedycznych. W badaniach wykazano, iż brak dużego zainteresowania młodzieży zawodem pielęgniarki/pielęgniarza wynika przede wszystkim ze specyfiki pracy, niskiego wynagrodzenia oraz zbyt dużej odpowiedzialności.