Obciążenie rodziny w opiece nad pacjentem z chorobą Alzheimera - Szewczyczak, Marlena; Adryan, Eliza; Stachowska, Maria; Talarska, Dorota (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Chorzy z demencją w przebiegu choroby Alzheimera wymagają stałej, niejednokrotnie całodobowej opieki. Jak wykazują badania, 92% osób dotkniętych chorobą Alzheimera przebywa w domu w trakcie trwania choroby, w związku z czym ciężar opieki spoczywa na rodzinie. Cel pracy. Celem pracy jest ukazanie czynników wpływających na poczucie obciążenia opiekuna osoby chorej na chorobę Alzheimera oraz form pomocy niesionej przez pielęgniarkę rodzinną. Materiał i metody. Badanie przeprowadzono wśród 100 opiekunów osób z chorobą Alzheimera. Narzędziem badawczym był Kwestionariusz Poczucia Obciążenia wraz z kwestionariuszem ankiety. Wyniki. Wykazano zależność między wiekiem, płcią, statusem zawodowym, stanem zdrowia oraz stopniem pokrewieństwa opiekuna a wysokim poczuciem obciążenia opieką nad chorym z chorobą Alzheimera. Istnienie wsparcia niesionego opiekunowi wpływa na niższe poczucie obciążenia opieką. Potrzebę stworzenia domu pobytu czasowego dla chorych wykazano w grupie osób z wysokim poczuciem obciążenia. Wnioski. Badania wykazały znaczne obciążenie opiekuna i rodziny osoby z chorobą Alzheimera. W pracy pielęgniarki sprawującej opiekę nad rodziną istotne jest określenie obszarów, w których występują deficyty w celu prawidłowego ukierunkowania niesionego wsparcia zarówno instytucjonalnego, jak i emocjonalnego.