Potrzeby i oczekiwania hospitalizowanych ciężarnych z patologią ciąży - Tałaj, Anna; Fischer, Beata; Kupcewicz, Ewa (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Dla dobrostanu ciężarnej potrzebne jest otwieranie się na jej problemy i przeżycia, zmniejszając dzielące bariery. Przez zaistniałą konieczność stania się pacjentką, nie może ona stracić najistotniejszych atrybutów swojego człowieczeństwa, jakimi są: poczucie własnej godności i wartości oraz poszanowania jej integralności cielesnej. Cel pracy. Celem pracy było poznanie potrzeb i oczekiwań ciężarnych z oddziałów patologii ciąży oraz ich realizacji w odniesieniu do opiekujących się nimi położnych. Materiał i metody. W badaniach wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego — technikę ankietową. Za materiał badawczy posłużyły opinie 300 ciężarnych hospitalizowanych na oddziałach patologii ciąży oraz 65 położnych. Do oceny wiarygodności ankiet wykorzystano moduł analizy rzetelności i pozycji. Ocenę poziomu zależności między odpowiedziami na wybrane pytania dokonano z wykorzystaniem testu c2 Pearsona Największej Wiarygodności. Wyniki i wnioski. Zagrożenie patologiczną ciążą wywołuje u ciężarnych niekorzystne reakcje emocjonalne, które potęguje konieczność przebywania w warunkach szpitalnych. Ciężarne z patologią ciąży wyrażają potrzebę wsparcia emocjonalne od opiekujących się nimi położnych.