Psychologiczna ocena stylów radzenia sobie ze stresem a cechy osobowości studentów Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego - Żuralska, Regina; Majkowicz, Mikołaj; Gaworska-Krzemińska, Aleksandra (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Zawód pielęgniarki i położnej wymaga opanowania odpowiedniej wiedzy i umiejętności radzenia sobie ze stresem, a także ukształtowania takich cech osobowości, które będą istotnym warunkiem wykonywania zadań zawodowych oraz są uznawane społecznie. Cel pracy. Celem badań była próba analizy związku pomiędzy stylami radzenia sobie w sytuacji stresowej a poziomem cech osobowości wchodzących w skład trójczynnikowego modelu osobowości Eysencka u pielęgniarek i położnych. Materiał i metody. Badaniami objęto 220 studentek, w tym 114 studentek pielęgniarstwa,o średniej wieku 36,29 lat (SD = 9,54) i 106 studentek położnictwa, o średniej wieku 36,48 lat (SD = 7,77) Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Badania przeprowadzono za pomocą EPQ R Eysencka i CISS Endlera i Parkera. Wyniki i wnioski. Analiza badań własnych wykazała, iż studentki pielęgniarstwa częściej niż studentki położnictwa preferowały styl skoncentrowany na zadaniu i poszukiwaniu kontaktów towarzyskich. W obu grupach badanych stwierdzono wiele istotnych statystycznie zależności pomiędzy stylami radzenia sobie ze stresem a osobowością. Wskazanym działaniem jest pogłębienie świadomości pielęgniarek i położnych na temat własnych zasobów i ograniczeń oraz wdrożenie systematycznych szkoleń w zakresie umiejętności społecznych.