Ocena związku między zachowaniami zdrowotnymi a poczuciem własnej skuteczności u pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Gdańsku - Żuralska, Regina; Mziray, Marzanna; Muczyn, Aneta; Postrożny, Danuta; Kuzepska, Magdalena (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Poczucie własnej skuteczności jest wyznacznikiem posiadania możliwości poradzenia sobie w różnych sytuacjach. Postrzeganie własnej skuteczności może wpływać na motywację do podejmowania działań i zachowań, w tym zachowań zdrowotnych. Im silniejsze poczucie własnej skuteczności, tym wyższy wskaźnik nasilenia zachowań zdrowotnych. Wzmacnianie poczucia własnej skuteczności może mieć szczególne znaczenie w utrzymaniu zdrowia, szczególnie wśród osób starszych. Cel pracy. Celem badań była wstępna ocena związku pomiędzy zachowaniami zdrowotnymi a poczuciem własnej skuteczności u pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Gdańsku. Materiał i metody. Badaniem objęto 44 pensjonariuszy DPS w Gdańsku w wieku 65–89 lat. Do badań użyto Skalę Uogólnionej Własnej Skuteczności (GSES), gdzie oceniono poziom poczucia własnej skuteczności. Kolejno w jego kontekście oceniono nawyki żywieniowe, zachowania profilaktyczne, pozytywne nastawienia psychiczne i praktyki zdrowotne. Wyniki i wnioski. Najliczniejszą grupę stanowiły osoby o niskim poziomie własnej skuteczności, w granicach 1–4 stena. Pensjonariusze z niskim poczuciem własnej skuteczności wykazywali niższy poziom aktywności w zakresie podejmowania zachowań profilaktycznych, praktyk zdrowotnych i nawyków żywieniowych. Wskaźnik ogólnego poczucia własnej skuteczności korelował pozytywnie z zachowaniami zdrowotnymi. Konieczne wydaje się kreowanie osobom w starszym wieku takiego środowiska, które wzmacniałoby ich poczucie własnej skuteczności.