Koncepcja roli zawodowej pielęgniarki w literaturze przedmiotu - Franek, Grażyna Anna; Łukasz-Paluch, Krystyna; Cholewka, Beata (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Rola zawodowa pielęgniarki od powstania pierwszej zawodowej, świeckiej, nowoczesnej szkoły pielęgniarskiej F. Nightingale (1860 r.) do naszych czasów ulega ciągłym, istotnym przemianom — od tradycyjnej do współczesnej. Geneza definiowania, określania roli pielęgniarki sięga XIX wieku i pierwszych prób systematyzacji spostrzeżeń zgromadzonych w procesie praktyki zawodowej przez F. Nightingale. Celem pracy jest przedstawienie zarysu opisu i wyjaśnienie roli pielęgniarki przez wybitnych teoretyków w ujęciu historycznym. W analizie wykorzystano nieliczne, rodzime teksty z literatury przedmiotu, w większości oparte na dorobku pielęgniarek angloamerykańskich oraz materiały Światowej Organizacji Zdrowia Regionu Europejskiego i Międzynarodowej Rady Pielęgniarek. W analizowanej literaturze szukamy odpowiedzi na pytania: Czym jest pielęgniarstwo? Jaka jest misja pielęgniarstwa? Kim jest pielęgniarka? Kim są odbiorcy świadczeń pielęgniarskich? Jaki jest własny udział ludzi w utrzymaniu i umocnieniu zdrowia? Reorientacja ochrony zdrowia w latach 70. XX wieku na podstawową opiekę zdrowotną jednoznacznie akcentuje funkcjonowanie pielęgniarki w roli samodzielnego profesjonalisty w szpitalu i środowisku, ułatwiającego i umożliwiającego ludziom osiągnięcie optymalnego poziomu zdrowia. Pogłębiająca się profesjonalizacja zawodu, poszerzające się kręgi samodzielności i odpowiedzialności zawodowej systematycznie rozszerzają role zawodowe pielęgniarki, tworząc zespół ról zawodowych. Zmiany te stanowią odpowiedź na oczekiwania i potrzeby zdrowotne pacjentów, rodzin i grup społecznych. Współcześnie w nowym modelu ról preferuje się ścisłą współpracę między pacjentami, społecznościami, pracownikami służby zdrowia, innymi grupami zawodowymi, rządem, samorządami lokalnymi.