CANE — Ocena Potrzeb Osób Starszych Camberwell i inne narzędzia oceny potrzeb osób w podeszłym wieku - Mazurek, Justyna; Rymaszewska, Joanna; Lurbiecki, Jürgen (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Planując opiekę, w tym pielęgniarską, nad osobami starszymi należy uwzględnić kompleksowe rozpoznawanie ich potrzeb, z wykorzystaniem przeznaczonych do tego skal. W artykule przybliżono niektóre z nich, koncentrując się na Ocenie Potrzeb Osób Starszych Camberwell (CANE). Głównym celem CANE jest identyfikacja potrzeb starszych pacjentów. Narzędzie to może być przydatne zarówno w codziennej praktyce pielęgniarskiej, jak i wykorzystywane w badaniach klinicznych.