Zarys działalności Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego w Elblągu - Sobczak, Marzena; Dybikowska, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Polskie Towarzystwo Pielęgniarskie od momentu swojego powstania w 1957 roku podlega nieustannej ewolucji. W różnych regionach kraju przebiegała ona z różnym nasileniem. Niestety, niektóre z okresów działalności PTP ulegają zapomnieniu lub zatarciu. Odchodzą pielęgniarki tworzące historię towarzystwa, a dokumenty nie zawsze są właściwie przechowywane. Cel pracy. Celem pracy było ukazanie działalności Polskiego Towarzystwa Pielęgniarskiego w Elblągu. Materiał i metody. Materiał badawczy stanowiły osoby i dokumenty. Badania prowadzono w oparciu o metodę wywiadu i analizy dokumentów. Wyniki i wnioski. Na powstanie i działalność PTP w Elblągu miały wpływ przemiany polityczne i administracyjne w Polsce oraz zmiany w ustawodawstwie dotyczące zawodu pielęgniarki.