Opieka pielęgniarska nad pacjentem z nadczynnością tarczycy - Witczak-Błoszyk, Kinga; Bednarek, Anna Justyna; Głodowska, Katarzyna B. (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Przełom tyreotoksyczny jest stanem bezpośredniego zagrożenia życia i bezwzględnym wskazaniem do hospitalizacji. Dlatego bardzo ważna jest edukacja chorych pod kątem zapobiegania i wczesnego reagowania na nasilające się objawy, a także pod kątem konieczności systematycznego przyjmowania zaleconych leków. Praca licencjacka pod tytułem: „Opieka pielęgniarska nad pacjentem z nadczynnością tarczycy” jest próbą ukazania najbardziej istotnych problemów pielęgniarskich, występujących u pacjentów hospitalizowanych z tego powodu. Pierwszy i drugi rozdział niniejszej pracy zawiera ogólne wiadomości na temat nadczynności tarczycy, jej objawów, diagnostyki i sposobów leczenia. W kolejnym rozdziale została poruszona kwestia opieki pielęgniarskiej, która ma istotny wpływ na poprawę stanu zdrowia osoby chorej. Przedstawiono w nim historię choroby pacjentki, przeprowadzone skale i problemy pielęgnacyjne, które wystąpiły w czasie hospitalizacji. Opisane zostały również interwencje pielęgniarskie w odniesieniu do konkretnych problemów