Czynniki ryzyka retinopatii u wcześniaków - Płaszewska-Żywko, Lucyna; Twarduś, Krystyna; Strojny, Barbara; Kózka, Maria (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Retinopatia wcześniaków (ROP) należy do podstawowych problemów medycznych, które mają negatywny wpływ na rozwój dzieci urodzonych przedwcześnie. Cel pracy. Celem pracy była ocena częstości występowania ROP oraz określenie czynników, które są powiązane z jej występowaniem. Materiał i metody. Retrospektywną analizą objęto grupę 149 wcześniaków leczonych na Oddziale Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka w USD w Krakowie w latach 2008–2009. Kryteria włączenia stanowiły: wiek płodowy poniżej 32. tygodnia ciąży oraz urodzeniowa masa ciała równa lub poniżej 2000 g. Materiał zgromadzono na podstawie komputerowej bazy danych oddziału uwzględniającą indywidualny przebieg choroby pacjenta oraz prowadzoną dokumentację medyczną. Związek pomiędzy zmiennymi oceniano za pomocą analizy wariancji, współczynnika korelacji Pearsona oraz testu Chi2, za poziom istotności przyjęto wartość p < 0,05. Wyniki. ROP stwierdzono u 35% (52/149) wcześniaków, a rozkład częstości stopni zaawansowania ROP był następujący: I stopień — 10% (5/52); II stopień — 17% (9/52); III stopień — 73% (38/52). Czynnikami istotnie powiązanymi z występowaniem i stopniem zaawansowania ROP były: wiek ciążowy, skrajnie niska urodzeniowa masa ciała (< 750 g), posocznica, zamartwica okołoporodowa, długi czas trwania wentylacji mechanicznej i tlenoterapii, częste transfuzje koncentratu krwinek czerwonych, wystąpienie pokrwotocznej encefalopatii lub obecność dysplazji oskrzelowo-płucnej. Wnioski. ROP jest dość częstym schorzeniem u wcześniaków. Ponadto występuje istotny związek pomiędzy stopniem zaawansowania ROP a wiekiem płodowym oraz intensywnością metod leczenia.