Opieka nad pacjentką z rozpoznaną zatorowością płynem owodniowym podczas cięcia cesarskiego w znieczuleniu przewodowym — studium indywidualnego przypadku - Jendretzki, Andrzej; Mędrzycka-Dąbrowska, Wioletta; Kwiecień, Katarzyna (Nursing Problems / Problemy Pielęgniarstwa, 2012)
Wstęp. Zator płynem owodniowym jest powikłaniem rzadkim, ale poważnym, często ze skutkiem śmiertelnym dla matki. Patofizjologia zatorowości płynem owodniowym jest wieloczynnikowa i nadal słabo poznana. Cel pracy. Celem pracy było zdiagnozowanie problemów pielęgnacyjnych w opiece nad pacjentką z rozpoznaną zatorowością płucną płynem owodniowym w trakcie cięcia cesarskiego w znieczuleniu przewodowym oraz w czasie pobytu na oddziale intensywnej terapii. Materiał i metody. Do badań wykorzystano studium indywidualnego przypadku. Badanie miało charakter retrospektywny. Zastosowaną techniką badawczą był wywiad, analiza dokumentacji medycznej — historii choroby, karty znieczulenia, procesu pielęgnowania oraz wyników badań laboratoryjnych i obrazowych. Wyniki i wnioski. Wszystkie rozpoznane problemy zostały całościowo i pozytywnie rozwiązane, pozostała część problemów pielęgnacyjnych wymagała kontynuowania działań pielęgniarskich po przeniesieniu pacjentki z oddziału intensywnej terapii na kolejne etapy leczenia szpitalnego.